Ishrana u trudnoći

Zdrava ishrana je pored redovnog i kvalitetnog sna, fizičke aktivnosti i ljubavi prema sebi od izuzetnog značaja za žensko reproduktivno zdravlje, kao i za zdravlje uopše.
Zdrava ishrana prije i tokom trudnoće je osim toga i uslov za zdravu trudnoću i za maksimalno podržavanje zdravlja bebe.
Zdrava ishrana za trudnice podrazumjeva pokrivenost svih važnih i vitalnih nutrijenata za buduću mamu i za bebu.
Svaka žena, pa tako i svaka trudnica je jedinstvena, tako da bi i nutricionistički pristup trebao biti individualan.
Svakako, savjeti koji slijede u nastavku mogu biti korisni kao putokaz i izvor motivacije za pružanje maksimalne podrške zdravlju, kako vlastitom, tako i zdravlju bebe, kroz ishranu.
Da li trudnica treba da jede za dvoje, odnosno duple porcije? Trudnoća nije vrijeme kada žena treba da se bavi gubitkom kilograma.
O tome bi, ukoliko je potrebno, bilo idealno razmišljati prije nego do trudnoće dođe, kako bi organizam bio u najboljem mogućem stanju kada dođe do začeća.
Takođe, bilo pi poželjno prije planiranja trudnoće provjeriti zalihe željeza u organizmu. Ukoliko su prisutni metabolički i hormonski disbalansi, trebalo bi prije trudnoće raditi na rješavanju istih.
Trudnicama nisu potrebne duple porcije, ali im je potrebna zdrava i izbalansirana ishrana, koja zadovoljava potrebe za hranjivim materijama, kako mame, tako i bebe.
Ukoliko trudnica nije pothranjena, u prvom tromjesečju nisu potrebne dodatne kalorije.
U drugom tromjesečju energetske potrebe rastu na dodatnih oko 300 kalorija.
Od trećeg tromjesečja to bi bilo oko 400 kalorija. Nezahvalno bi bilo govoriti koliko kilograma je preporučljivo da se dobije tokom trudnoće, iako okviri postoje, jer nije isto ako je trudnica inače jako mršava, normalne težine ili prekomjerne težine.
Preporuka je da porast tjelesne težine bude nadgledan kako od ginekologa, tako i od strane nutrcioniste.
Prije nego se krene sa unošenjem svih potrebnih nutrijenata za mamu i bebu, potrebno je pripremiti teren izbacivanjem onoga što je svakako izuzetno štetno.
Neophodno je prije samog začeća, odnosno tokom pripreme za trudnoću, iz upotrebe izbaciti droge, nikotin i alkohol, izbaciti ili bar smanjiti prekomjernu upotrebu kofeina i prostih šećera, te smanjiti izloženost štetnim metalima i pesticidima.
Šta treba da jede trudnica?
Kako bi se, koliko je to moguće, minimizirao unos štetnih materija bilo bi poželjno da se biraju domaće, odnosno organske i sezonske namirnice.
Dakle, povrće i voće po sezonama, kako dospijeva a proizvode životinjskog porijekla birati domaće, a izbjegavati one iz konvencijonalnog uzgoja.
Poželjno je tokom dana pojesti bar dvije porcije povrća i dvije porcije voća.
Na meniju je potrebno da se redovno nađu cjelovite žitarice, meso, riba, jaja kao i mliječni proizvodi.
Od ulja birajte ona kvalitetnija, poput ekstradjevičanskog maslinovog ulja. U jelovnik uvrstite i orašaste plodove i sjemenke, najbolje bi bilo organskog porijekla, a tokom užina – uživajte u sezonskom voću.
Voće i povrće je svakako potrebno temeljno oprati. Zbog opasnosti od zaraza, trudnice bi trebalo da izbjegavaju sirove proizvode od mesa, ribe ili jaja.
Kada su mliječni proizvodi u pitanju potrebno je voditi računa da je mlijeko prošlo proces pasterizacije, kako bi se izbjegle moguće zaraze, ukoliko se konzumiraju npr. sirevi od nepasterizovanog mlijeka.
Svakako, ne preporučujem da se trudnice pretjerano zamaraju ishranom i da im to bude glavna preokupacija i nikako izvor stresa tokom trudnoće.
Dovoljno je jednostavno zdravorazumski pratiti ove preporuke i ishranom pružati podršku zdravlju, kako vlastitom, tako i zdravlju bebe.
Trudnoća kao stanje povećava potrebu za određenim nutrijentima, kao što je folna kiselina, neophodna za pravilan razvoj neuralne cijevi bebe, vitamin B 12, omega 3, vitamin D, željezo, magnezijum, jod.
Folnu kiselinu je potrebno suplementirati i tokom planiranja trudnoće i to uz konsultaciju sa ljekarom, oko oblika i doze.
Takođe, ukoliko je potrebna suplementacija još nekim vitaminom ili mineralom, potrebno je da se vrši uz konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcem.
Autor:
mr.ph. Biljana Trivić
Magistar farmacije i nutricionista
Podijeli na društvenim mrežama kako bi se i drugi okoristili
Ukoliko želiš još korisnih savjeta, ugrabi eBook po promo cijeni
